1165 Budapest, Pesti határút 39.
‭+36 70 624 4239‬
admin@szeretjukzuglot.hu

A Holokauszt Magyarországi Áldozatainak Emléknapja alkalmából szervezett Zuglói Emlékséta

Szeretjük Zuglót Egyesület

A Holokauszt Magyarországi Áldozatainak Emléknapja alkalmából szervezett Zuglói Emlékséta

✡️ A Holokauszt Magyarországi Áldozatainak Emléknapja alkalmából „Emléksétát” szervezett a Szeretjük Zuglót Egyesület Zuglóban. Az Emléksétán koszorúzással és a szomorú események felidézésével emlékeztünk a mártír áldozatokra és az embermentőkre.

🖤 Koszorút helyeztünk el a Zuglói Zsinagóga és a volt zuglói nyilasház (jelenleg Szaletly Étterem) falán levő emléktáblákon a mártírokra emlékezve.

🙏 A tisztelet virágait helyeztük el a volt Szociális Testvérek Anyaháza (ma társasház) emléktáblájánál a vészterhes időkben is az üldözöttek mentésével törődő, oltalmazó nővérek és vezetőjük Slachta Margit emlékére.

❤️ A volt Zsidó (ma Radnóti) Gimnázium emléktáblájánál az embermentő tevélkenységéért „Világ Igaza” kitüntetést kapott Ocskay László századosra emlékeztünk, aki 1944-ben a fasizmus üldözötteinek ezreit mentette meg.

Köszönjük Milisits Máté művészettörténész közreműködését!

Az esemény a Miniszterelnökség, a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. és a Városi Civil Alap támogatásával valósulhatott meg.

✡️ A sétán résztvevő közel 50 fő a Zuglói Zsinagógában meghallgathatta Kardos Péter főrabbi és Lebovits Imre holokauszt túlélők, Zuglói Díszpolgárai előadását és megismerkedhetett a zsinagógával.

🙏 Egyesületi tagunk, Dobos Marianne írónő holokauszttal kapcsolatos „A Szőttes Túloldalán” és „Mártírok és Embermentők” című könyveit vittük a közös emlékezés jegyében ajándékba a hitközség számára, amit főrabbi úrnak adtunk át.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük